Zvýšená odolnosť voči plesniam a kvasinkám

Váš organizmus sa dokáže efektívne zbaviť prebujnelých mikroorganizmov, pokiaľ ich zbytočne "neprikrmujete" vysokou krvnou glukózou. Znížením sacharidov v potrave sa dokážete zbaviť bežných plesňových a kvasinkových ochorení.

Ľudský organizmus existuje v prirodzenej symbióze s rôznymi druhmi mikroorganizmov - v jeho tkanivách sa nachádza množstvo rôznych druhov kvasiniek či baktérií, ktoré v malých množstvách toleruje. V prípade vysokého príjmu sacharidov a dlhodobo vysokej hladiny krvnej glukózy (podrobnejšie popísané v článku o životnej energii) sa zrazu aj k týmto mikroorganizmom začína dostávať nadmerné množstvo glukózy - ich prirodzenej potravy. Pri denných obrovských dávkach krvnej glukózy sa tak mnohé z týchto mikroorganizmov (plesní, kvasiniek) môžu premnožiť, čo môže viesť k rozmanitým zdravotným komplikáciám. Autori protiplesňovej diéty uvádzajú ako následok premnoženia týchto mikroorganizmov neuveriteľne širokú paletu problémov - od častých prechladnutí až po rakovinu. Najzreteľnejším problémom sú však zvyčajne plesňové a kvasinkové kožné ochorenia.

Riešenie

Znížením sacharidov v potrave znížite tvorbu prebytočnej krvnej glukózy, čím prestávate tieto mikroorganizmy prekrmovať. Postupom času sa ich stavy opäť zredukujú na prirodzené (neškodné) množstvá. Nízky príjem sacharidov v potrave tak prirodzene lieči a chráni pred vznikom plesňových a kvasinkových ochorení. Pri prechode na klasické alebo ketogenické paleo je často možné pozorovať zlepšenie tohto druhu zdravotných problémov.

Podrobný návod prechodu na klasické paleo alebo do ketózy nájdete v sekcii Sprievodca prechodom na paleo.

Ďalšie benefity paleo nájdete v menu vľavo alebo v prehľade.

<< predchádzajúci benefit

nasledujúci benefit >>