Dezert

Je dôležité hneď na začiatku upozorniť, že recepty v tejto časti by rozhodne nemali tvoriť základ paleo jedálnička. Vyrábajú sa zväčša z potravín, ktoré sú v zaradené do kategórie "otázne". Pri nadmernej spotrebe riskujete  "prepnutie" organizmu z tukového metabolizmu, resp. z ketózy, naspäť na uhľohydrátový metablizmus (predovšetkým počas prechodu na paleo). Nasleduje zoznam potravín a receptov, vďaka ktorým aj ľudia na paleo môžu povedať - "mal som dezert":

"Dezertové" potraviny

  • horká čokoláda - s obsahom kakaa minimálne 85%
  • kakao
  • Bobuľové ovociebobulové ovocie (maliny, čučoriedky, jahody... všetko čo sa v angličtine končí na -berry) ideálne čerstvé, priamo z vlastnej záhrady (ale stačia aj mrazené)
  • orechy - vlašské, makadamové, para orechy, lieskovce, mandle (tie sú najsladšie), kokos
  • smotana na šľahanie - s čo možno najväčším obsahom tuku
  • kokosové mlieko, kokos, kokosový tuk
  • mandľová múka (žiaľ, nehľadajte v bežnom obchode, kúpiť sa dá iba v bio obchodoch)
  • vajíčka - najlepšie domáce
  • želatina - pozor však na zloženie; tá skutočná má v zložení napísané iba: jedlá želatina
  • kypriaci prášok, prípadne sóda bikarbóna

Paleo koláčiky

Základom koláča - aj toho paleo - je cesto. Tým, že paleo cesto neobsahuje múku, nebude mať takú konzistenciu, na akú ste zvyknutí. Namiesto klasickej múky používame nadrobno pomleté orechy, prípadne mandľovú múku. Cesto môžete urobiť na sladko, ale aj na slano.

Plech vystelieme papierom na pečenie, prípadne potrieme kokosovým tukom, alebo maslom.

Základné cesto

pomleté orechy, na sneh vyšľahané bielka, sóda bikarbóna/kypriaci prášok

Prísady do cesta (podľa druhu koláča)

odšťavené nadrobno pokrájané/mleté jablká (treba pokrájať, nechať odstáť a keď pustia šťavu - odkvapkať a pridať do cesta), pomixované banány, smotana, kokos, kokosové mlieko, kokosový tuk, kakao, mak, kúsky čokolády, hrozienka, rozšľahané sušené ovocie (slivky, marhule) - odporúčame pridať do cesta najmä pri pečení koláčikov

Čo navrch

bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, černice, jahody...), horká čokoláda - polámaná/roztopená, želatína (chutiť bude lepšie, keď namiesto vody použijete šťavu z ovocia), jablká, šľahačková smotana vyšľahaná s malinami/jahodami..., kokos, kakao, oriešky; môžete skúsiť aj slaný variant - paradajkový pretlak, slanina, klobása, bryndza, olivy, tvrdý syr

Predstavivosti sa medze nekladú a je len na vás, ako odporúčané ingrediencie nemiešate. Ich kombináciou vzniká nespočetné množstvo paleo koláčikov, stačí sa len nebáť experimentovať.

Paleo zmrzlina

Ani paleo zmrzlina nebude mať takú konzistenciu, ako zmrzlina z obchodu či z námestia. Vie byť však podobne lahodná a osviežiť.

Základ tvorí

kokosové mlieko, alebo smotana, žĺtka

Príchuť je na vás, stačí pridať

banány, al. kakao s kúskami čokolády, maliny, jahody, černice...

V mixeri dobre premiešame a necháme v mrazničke stuhnúť. Keď zmrzlinu necháte v mrazničke dlhšie, úplne zamrzne. Potom ju stačí nechať iba mierne rozmraziť.

Ovocie s orechami

Najjednoduchší a najrýchlejší dezert. Zmiešame celé alebo rozmixované bobuľové ovocie s celými, prípadne rozmixovanými orechami.

Milkshake

Zmixujte ovocie s kokosovým mliekom, môžete posypať mletými orechami/ kakaom/ škoricou.

<< Prejsť na pečené mäso