Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Zeleninu uprednostňujte v nasledujúcom poradí - listová, koreňová, hlúbová, a až v závere plodová (sem patrí aj otázna solanínová zelenina). Zelenina je potravina na prvom mieste, mala by tvoriť aspoň 50% každého jedla - nezáleží na tom, či je surová, dusená, varená, alebo pečená. V prípade sladkého paleo môže byť zelenina kompenzovaná vyšším podielom ovocia. Pri tepelnej úprave zeleniny je vyslovene odporúčané jesť aj vývar alebo výpek, pretože sa v ňom nachádza významný podiel vyplavených minerálov.
Indikatívny zoznam: šalát (zelený, ľadový, rímsky, kučeravý, dubový), špenát, rukola, čínska kapusta, kel (hlávkový, ružičkový),kapusta (surová, kvasená), mrkva, petržlen, reďkovka (červená, biela), repa (červená, biela), chren, cibuľa, cesnak, pór, kaleráb, brokolica, karfiol, olivy, uhorka, tekvica, cuketa.
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky