Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky

Alkohol vo vyšších množstvách spôsobuje priepustnosť tenkého čreva, rovnako ako glutén. Navyše je to extrémne kalorická potravina, ktorá môže narušiť aktiváciu tukového metabolizmu pri klasickom paleo alebo aktiváciu nutričnej ketózy pri ketogenickom paleo. Alkohol teda principiálne nie je odporúčaná "paleo" potravina. V prípade, že sa alkoholu nechcete vzdať, odporúčame sa vyhýbať druhom s vysokým obsahom uhľohydrátov a pridaných cukrov a farbív.
Indikatívny zoznam: pivo, radler, fernet, sladké a šumivé vína, absint, gin.