Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky

Semená a oleje vyrábané zo semien sa v našom jedálnom lístku objavili relatívne nedávno, až v 20. storočí. Okrem toho, že obsahujú fytáty (antinutrienty, ktoré sťažujú vstrebávanie živín z potravy), majú spravidla aj extrémne vysoký obsah pro-zápalových omega 6 mastných kyselín (pozrite si zoznam tukov podľa zloženia).
Indikatívny zoznam: slnečnickové, sezamové, ľanové semiačka, mak, slnečnicový, repkový, sójový olej, margarín.