Vyhľadávanie
Rozdelenie potravín
Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.
rastliny | tuky | živočíchy | mlieko | ovocie | nápoje | doplnky | |
Paleo potraviny |
|||||||
Na dochucovanie jedál môžete používať spravidla všetky potraviny "prírodného" charakteru - korenia, bylinky, omáčky vyrobené z paleo surovín (napr. bio horčica alebo majonéza z olivového oleja). Vyhýbajte sa doplnkom, ktoré obsahujú vysoké množstvo "e-čiek", škroby, sóju alebo rastlinné oleje. V prípade klasického a ketogenického paleo sa vôbec neobmedzujte v solení, pretože zníženie príjmu uhľohydrátov spôsobuje zvýšené vyplavovanie elektrolytov z organizmu. Indikatívny zoznam: čierne korenie, sušený cesnak, petržlenová vňať, zázvor, škorica, kari, rasca, citrónová kôra, koriander, bazalka, kôpor, oregáno, provensálske bylinky, majoránka. |
|||||||
Otázne potraviny |
|||||||
Neolitické potraviny |