Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky

Na dochucovanie jedál môžete používať spravidla všetky potraviny "prírodného" charakteru - korenia, bylinky, omáčky vyrobené z paleo surovín (napr. bio horčica alebo majonéza z olivového oleja). Vyhýbajte sa doplnkom, ktoré obsahujú vysoké množstvo "e-čiek", škroby, sóju alebo rastlinné oleje. V prípade klasického a ketogenického paleo sa vôbec neobmedzujte v solení, pretože zníženie príjmu uhľohydrátov spôsobuje zvýšené vyplavovanie elektrolytov z organizmu.
Indikatívny zoznam: čierne korenie, sušený cesnak, petržlenová vňať, zázvor, škorica, kari, rasca, citrónová kôra, koriander, bazalka, kôpor, oregáno, provensálske bylinky, majoránka.
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky