Vyhľadávanie
Rozdelenie potravín
Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.
rastliny | tuky | živočíchy | mlieko | ovocie | nápoje | doplnky | |
Paleo potraviny |
|||||||
Otázne potraviny |
|||||||
Orechy sú súčasťou nášho jedálneho lístka už milióny rokov, avšak vždy boli skôr drobná pochúťka raz do roka, než každodenná potravina. Orechy obsahujú malý podiel fytátov, relatívne vysoký podiel uhľohydrátov a omega 6 polynenasýtených mastných kyselín, preto by ste ich mali jesť len v malých množstvách. Orechy je vhodné otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu, môžu totiž nezriedka spôsobovať tráviace ťažkosti. Indikatívny zoznam: lieskovce, para orechy, mandle, vlašské orechy, makadamové orechy, kokosové lupienky, kokosová múčka, kakao, 85% čierna čokoláda. |
|||||||
Neolitické potraviny |