Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky

Orechy sú súčasťou nášho jedálneho lístka už milióny rokov, avšak vždy boli skôr drobná pochúťka raz do roka, než každodenná potravina. Orechy obsahujú malý podiel fytátov, relatívne vysoký podiel uhľohydrátov a omega 6 polynenasýtených mastných kyselín, preto by ste ich mali jesť len v malých množstvách. Orechy je vhodné otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu, môžu totiž nezriedka spôsobovať tráviace ťažkosti.
Indikatívny zoznam: lieskovce, para orechy, mandle, vlašské orechy, makadamové orechy, kokosové lupienky, kokosová múčka, kakao, 85% čierna čokoláda.
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky