Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky
Obilniny a strukoviny obsahujú fytáty (antinutrienty), glutén a lektín (agresívne rastlinné bielkoviny, ktoré sa správajú ako vírus), ako aj vysoký podiel škrobu. Tieto problematické látky sa nedajú efektívne odstrániť ani mechanickou či tepelnou úpravou potravín. Obilniny, strukoviny a výrobky z nich nie sú pre človeka vhodnou potravinou. Problematický charakter obilnín a strukovín sa nemení ani pri "bio" či "celozrnných" druhoch.
Indikatívny zoznam: múka, chlieb, pečivo, cestoviny, pizza, kukurica, popcorn, ryža, hrach, sója, tofu, sójové mäso.