Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky

Mäsovým výrobkom sa vyhýbajte, pokiaľ obsahujú sóju, múku, rastlinné tuky alebo nadmerné množstvo "e-čiek". Nasledujúci zoznam je veľmi podobný ako v sekcii mäso a ryby, pretože takmer každý mäsový výrobok sa v súčasnosti vyrába aj v "neolitickej" verzii (napr. klobásy plné múky či slanina presiaknutá kukuričným škrobom).
Indikatívny zoznam: párky so sójou a/alebo múkou, paštéta
so sójou a/alebo múkou, saláma so sójou a/alebo múkou, klobása so sójou a/alebo múkou, slanina máčaná v škrobe, šunka so sójou a/alebo múkou, oškvarky máčané v mlieku, tlačenka so sójou a/alebo múkou.