Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky

Mäso a ryby sú až na treťom mieste paleo jedálneho lístka, nie je ich teda nutné jesť v každom chode. Uprednostňujte mäso zvierat, ktoré žili vo voľnej prírode (divina) alebo boli odchované v čo najprirodzenejších podmienkach, teda "bio" a "organické" produkty (rovnako ako vegetariáni neschvaľujeme týranie zvierat a "priemyselný" chov dobytka). Mäsovým výrobkom sa nevyhýbajte, pokiaľ neobsahujú sóju, múku, rastlinné tuky alebo nadmerné množstvo "e-čiek".
Indikatívny zoznam: kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie mäso, divina, saláma, klobása, slanina, šunka, oškvarky, tlačenka, losos (údený, čerstvý, konzerva), tuniak (údený, mrazený, konzerva), makrela (údená, konzerva), sardinky (konzerva), pstruh (čerstvý, mrazený), pangasius, kapor (čerstvý, mrazený), šťuka, treščia pečeň.
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky