Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.


rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina
Stabilné tuky
Mäso a ryby
Ghí
Lokálne ovocie
Voda, káva, čaj
Paleo doplnky
Pri ovocí uprednostňujte druhy, ktoré sú prirodzené pre našu zemepisnú šírku - bobuľové ovocie, jablká, hrušky, slivky. Z nutričného hľadiska je najkvalitnejšie bobuľové ovocie, pretože obsahuje najvyšší podiel antioxidantov, pričom má najnižší podiel cukru zo všetkých druhov ovocia. Aj v prípade ovocia, ktoré je teoreticky lokálne (napr. jablká) si treba dávať pozor na importované, zahraničné ovocie, ktoré je často oberané nedozreté a je často chemicky upravované (typický príklad je supermarketový golden delicius, ktorý väčšinou nemá chuť ani vôňu). Ideálne je teda ovocie z "našich sadov, lúk a lesov", t.j. ovocie dopestované lokálne.
Indikatívny zoznam: maliny, čučoriedky, ostružiny, ríbezle, egreše, jahody, čerešne, jablko, hruška, melón.
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina
Orechy
Vajcia
Fermentované mliečne výrobky
Tropické ovocie
Suchý a prirodzený alkohol
Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny
Semená a nestabilné tuky
Mäsové výrobky
Nefermentované mliečne výrobky
Kompóty a kandizované ovocie
Sladký a farebný alkohol
Neolitické doplnky