Rozdelenie potravín

Potraviny sa dajú z hľadiska účinku na ľudské zdravie rozdeliť na "paleolitické" (obsahujú minimálny podiel problematických látok) a "neolitické" (obsahujú významný podiel problematických látok). Medzi týmito kategóriami sa nachádza zóna "otáznych" potravín, ktoré je vhodné individuálne otestovať prostredníctvom domáceho potravinového testu. Kliknutím na názov potravinovej kategórie sa zobrazí popis a indikatívny zoznam potravín.

rastliny tuky živočíchy mlieko ovocie nápoje doplnky
Paleo
potraviny
Zelenina Stabilné tuky Mäso a ryby Ghí Lokálne ovocie Voda, káva, čaj Paleo doplnky
Otázne
potraviny
Solanínová zelenina Orechy Vajcia Fermentované mliečne výrobky Tropické ovocie Suchý a prirodzený alkohol Otázne doplnky
Neolitické
potraviny
Obilniny a strukoviny Semená a nestabilné tuky Mäsové výrobky Nefermentované mliečne výrobky Kompóty a kandizované ovocie Sladký a farebný alkohol Neolitické doplnky