Problematické látky v potrave

Nasledujúca tabuľka zobrazuje problematické látky v potravinách - popis ich účinkov na ľudské zdravie,  benefity pri vylúčení z potravy, a v ktorých potravinách sa nachádzajú:


uhľohydráty
solanín
fytáty
kazeín
glutén

omega-6
sladidlá
lektín
laktóza
"e-čka"
Účinky na
ľudské
zdravie:
Sladidlá, napriek tomu že sa po zjedení nepriemeňajú na krvnú glukózu, dokážu vyprovokovať zvýšenie tvorby inzulínu. Váš organizmus totiž reaguje tvorbou inzulínu nielen na samotnú glukózu v krvi, ale aj na sladkú chuť v ústach. Preto má vysoká spotreba umelých sladidiel podobné následky ako vysoká spotreba uhľohydrátov, t.j. zvýšenú produkciu inzulínu so všetkými potenciálnymi následkami - priberaním, pocitmi hladu, poklesom životnej energie, zrýchleným procesom starnutia, zápalovými procesmi.
Sladidlami vyprovokovaný inzulín okrem toho dokáže prerušiť prechod do tukového metabolizmu alebo do nutričnej ketózy.
Benefity
pri vylúčení
z jedálneho
lístka:
Zníženie telesnej hmotnosti a tuku | Efektívny "manažment hladu" | Nárast životnej energie a výkonnosti | Zvýšená odolnosť voči vírusom | Zvýšenie produkcie omladzovacích hormónov | Zlepšenie kvality pleti | Utlmenie zápalových ochorení | Prevencia zápalových civilizačných ochorení
V kritickom
množstve
sa nachádza:
Kompóty a kandizované ovocieSladký a farebný alkoholNeolitické doplnky
Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Mark Sisson: The Primal Blueprint, 2009, Robb Wolf: The Paleo Solution: The Original Human Diet, 2011, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Julia Ross: The Mood Cure, 2003, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011, Krispin Sullivan: The Lectin Report, 2012