Problematické látky v potrave

Nasledujúca tabuľka zobrazuje problematické látky v potravinách - popis ich účinkov na ľudské zdravie,  benefity pri vylúčení z potravy, a v ktorých potravinách sa nachádzajú:


uhľohydráty
solanín
fytáty
kazeín
glutén

omega-6
sladidlá
lektín
laktóza
"e-čka"
Účinky na
ľudské
zdravie:
Glutén (t.j. lepok) a lektín sú bielkoviny rastlinného pôvodu, ktoré ľudský organizmus nedokáže efektívne metabolizovať, napriek akejkoľvek predchádzajúcej úprave (tepelnej, mechanickej, alebo fermentácii). Glutén aj lektín sa v ľudskom tele správajú podobne ako vírus: dokážu preniknúť do vnútra bunky a následne ju zničiť, čím vytvárajú miniatúrne zápalové ložiská. Pri vysokej spotrebe gluténu a lektínu v potrave tak poškodzujeme bunky tenkého čreva, čím zvyšujeme jeho priepustnosť (vzniká tzv. "deravé črevo"). Cez poškodené steny tenkého čreva sa do krvného obehu dostávajú nielen spomínaný glutén a lektín, ale aj vírusy, plesne a baktérie, ktoré následne vo zvýšenej miere napádajú vnútorné tkanivá organizmu. Viac informácií o lektíne sa nachádza na stránke The Lectin Report.
Benefity
pri vylúčení
z jedálneho
lístka:
Nárast životnej energie a výkonnosti | Zvýšená odolnosť voči vírusom | Eliminácia tráviacich problémov | Utlmenie zápalových ochorení | Eliminácia sezónnych alergií | Prevencia zápalových civilizačných ochorení | Zrýchlená regenerácia organizmu
V kritickom
množstve
sa nachádza
:
Solanínová zeleninaFermentované mliečne výrobkyObilniny a strukovinyNefermentované mliečne výrobkyNeolitické doplnky
Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Mark Sisson: The Primal Blueprint, 2009, Robb Wolf: The Paleo Solution: The Original Human Diet, 2011, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Julia Ross: The Mood Cure, 2003, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011, Krispin Sullivan: The Lectin Report, 2012