Problematické látky v potrave

Nasledujúca tabuľka zobrazuje problematické látky v potravinách - popis ich účinkov na ľudské zdravie,  benefity pri vylúčení z potravy, a v ktorých potravinách sa nachádzajú:


uhľohydráty
solanín
fytáty
kazeín
glutén

omega-6
sladidlá
lektín
laktóza
"e-čka"
Účinky na
ľudské
zdravie:
Problematickou neolitickou potravinou sú aj mliečne výrobky, ktoré často obsahujú laktózu (mliečny cukor). Podľa Wikipédie má významná časť svetovej populácie laktózovú intoleranciu, t.j. nedokáže laktózu optimálne stráviť. Výsledkom sú bežné tráviace problémy - nafúknuté brucho, kŕče po obede, pocity nevoľnosti či plynatosť.
Benefity
pri vylúčení
z jedálneho
lístka:
Nárast životnej energie a výkonnosti | Zvýšená odolnosť voči vírusom | Eliminácia tráviacich problémovUtlmenie zápalových ochorení | Eliminácia sezónnych alergií | Prevencia zápalových civilizačných ochorení
V kritickom
množstve
sa nachádza
:
Fermentované mliečne výrobkyNefermentované mliečne výrobkyNeolitické doplnky
Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Mark Sisson: The Primal Blueprint, 2009, Robb Wolf: The Paleo Solution: The Original Human Diet, 2011, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Julia Ross: The Mood Cure, 2003, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011, Krispin Sullivan: The Lectin Report, 2012