Vyhľadávanie
Problematické látky v potrave
Nasledujúca tabuľka zobrazuje problematické látky v potravinách - popis ich účinkov na ľudské zdravie, benefity pri vylúčení z potravy, a v ktorých potravinách sa nachádzajú:
uhľohydráty |
solanín |
fytáty |
kazeín |
glutén |
|
omega-6 |
sladidlá |
lektín |
laktóza |
"e-čka" |
|
Účinky na ľudské zdravie: |
Tento mliečny proteín, podobne ako laktózu, významná časť dospelej populácie nedokáže optimálne stráviť. Je považovaný za silný alergén. Podľa dát z tzv. Čínskej štúdie príjem kazeínu silno koreluje s chronickými civilizačnými ochoreniami. | ||||
Benefity pri výlúčení z jedálneho lístka: |
Eliminácia tráviacich problémov | Utlmenie zápalových ochorení | Eliminácia sezónnych alergií | Prevencia zápalových civilizačných ochorení | ||||
V kritickom množstve sa nachádza: |
Pokiaľ zvažujete stravovanie s minimom problematických látok, ale neviete presne ako na to, vyskúšajte našu novú knihu, Moderné paleo za 28 dní. Obsahuje kompletný stravovací plán - paleo recepty na 4 týždne, vrátane nákupných zoznamov a praktických odporúčaní (kúpiť tu). Ak nemáte čas si doma variť, vyskúšajte naše paleo krabičky – čerstvá celodenná strava pripravená podľa princípov paleo (objednať tu).
Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Mark Sisson: The Primal Blueprint, 2009, Robb Wolf: The Paleo Solution: The Original Human Diet, 2011, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Julia Ross: The Mood Cure, 2003, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011, Krispin Sullivan: The Lectin Report, 2012