Problematické látky v potrave

Nasledujúca tabuľka zobrazuje problematické látky v potravinách - popis ich účinkov na ľudské zdravie,  benefity pri vylúčení z potravy, a v ktorých potravinách sa nachádzajú:


uhľohydráty
solanín
fytáty
kazeín
glutén

omega-6
sladidlá
lektín
laktóza
"e-čka"
Účinky na
ľudské
zdravie:
Tento mliečny proteín, podobne ako laktózu, významná časť dospelej populácie nedokáže optimálne stráviť. Je považovaný za silný alergén. Podľa dát z tzv. Čínskej štúdie príjem kazeínu silno koreluje s chronickými civilizačnými ochoreniami.
Benefity
pri výlúčení
z jedálneho
lístka:
Eliminácia tráviacich problémov | Utlmenie zápalových ochorení | Eliminácia sezónnych alergií | Prevencia zápalových civilizačných ochorení

V kritickom množstve sa nachádza:

Fermentované mliečne výrobkyNefermentované mliečne výrobkyNeolitické doplnky
Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Mark Sisson: The Primal Blueprint, 2009, Robb Wolf: The Paleo Solution: The Original Human Diet, 2011, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Julia Ross: The Mood Cure, 2003, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011, Krispin Sullivan: The Lectin Report, 2012