Problematické látky v potrave

Nasledujúca tabuľka zobrazuje problematické látky v potravinách - popis ich účinkov na ľudské zdravie,  benefity pri vylúčení z potravy, a v ktorých potravinách sa nachádzajú:


uhľohydráty
solanín
fytáty
kazeín
glutén

omega-6
sladidlá
lektín
laktóza
"e-čka"
Účinky na
ľudské
zdravie:
V moderných balených a rafinovaných potravinách sa nachádza množstvo cudzorodých chemických látok, ktoré majú za úlohu zlepšiť trvanlivosť, chuť, vôňu a farbu potravín. Malá časť z nich sú neškodné extrakty prírodného pôvodu, avšak zvyšná väčšina sú často chemikálie, na ktoré ľudské telo nie je zvyknuté a môžu vyvolávať široké spektrum zdravotných problémov.
Benefity
pri vylúčení
z jedálneho
lístka:
Nárast životnej energie a výkonnosti | Zvýšená odolnosť voči vírusomEliminácia tráviacich problémov | Utlmenie zápalových ochorení | Eliminácia sezónnych alergií
V kritickom
množstve
sa nachádza
:
Môžu sa nachádzať v akejkoľvek potravine, všetko závisí od výrobcu.
Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Mark Sisson: The Primal Blueprint, 2009, Robb Wolf: The Paleo Solution: The Original Human Diet, 2011, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Julia Ross: The Mood Cure, 2003, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011, Krispin Sullivan: The Lectin Report, 2012