Sprievodné príznaky prechodu na paleo

Na rozdiel od väčšiny nutričných a diétnych autorov a webstránok otvorene konštatujeme, že pri praktizovaní paleo sa začiatočník môže dopustiť určitých chýb, ktoré môžu vyvolať rôzne sprievodné príznaky. Väčšina z nich sa však dá rýcho a efektívne odstrániť - kliknutím na tlačítko s názvom sa dozviete viac:

Bolesti hlavy


Zhoršené kognitívne schopnosti
Príznaky chrípky


Nezáujem o jedlo


Studené ruky a nohy
Búšenie srdca


Srdcové palpitácie


Zhoršená kvalita spánku
Svalové kŕče


Znížená výkonnosť


Nízke hodnoty ketónov
Vysoké hodnoty ketónov
Predčasné menštruačné krvácanie
Zápcha   









Tento problém sa týka tých, ktorí si prechod do nutričnej ketózy monitorujú prostredníctvom ketomeru. Môže sa stať, že aj po dvoch - troch týždňoch na ketogenickej diéte budú vaše hodnoty ketónov stále nízke (do 1 mmol/l). Toto množstvo je samozrejme nedostatočné na prevádzku plnohodnotnej nutričnej ketózy. Nízke hodnoty ketónov v krvi sú spravidla sprevádzané nízkymi hodnotami ketónov v moči a stabilnou (t.j. nezníženou) hladinou rannej glukózy. Všetky tieto príznaky naznačujú, že váš organizmus sa za daných podmienok nevie prepnúť do ketózy. Príčin môže byť viacero:

Príčina Riešenie
1. Vo vašej potrave sa nenachádza dostatok tukov. Bez tukov si vaše telo nevie vyrobiť primerané množstvo ketónov. Jesť viacej tukov. V extrémnych prípadoch, ak vám nechutí jesť, môžete zabezpečiť dostatočný kalorický príjem napr. vypitím 1 deci olivového oleja. Olej treba zajesť zeleninou, aby vás neprehnalo.
2. Vo vašej strave sa nachádza priveľa sacharidov.
Uistite sa, že nejete príliš veľa sacharidov, napr. prostredníctvom nutričnej kalkulačky.
3. Vo vašej strave sa nachádza priveľa "skrytých" sacharidov (napr. škrob alebo múka v niektorých mäsových výrobkoch).
Vyhoďte zo stravy spracované mäsové výrobky, pri ktorých si nie ste istí, či náhodou neobsahujú škrob alebo múku. Skúste si týždeň variť len "naozajstného" mäsa.
4. Vo vašej strave sa nachádza priveľa bielkovín (spravidla na úkor tukov).
Prebytočné množstvo bielkovín, spravidla v kombinácii s nedostatkom tukov, nabáda organizmus k tomu, aby si svoje energetické potreby pokryl prostredníctvom glukoneogenézy aminokyselín v pečeni. Glukoneogenéza vedie k nadmernej tvorbe glukózy, ktorá tak "s okamžitou platnosťou" preruší proces keto-adaptácie.
5. Máte veľmi nízku osobnú sacharidovú hranicu.  
Na prepnutie do ketózy musíte dodržať denné množstvo sacharidov, ktoré je ešte nižšie ako 50g. Realisticky dosiahnuteľná hranica je zhruba 20g (zvyčajne stačí presmerovať pozornosť zo "sladkej" koreňovej zeleniny na listovú zeleninu). Znížiť príjem sacharidov pod 20g nie je možné bez vylúčenia zeleniny zo stravy, čo v žiadnom prípade neodporúčame.
6. Vaše telo jednoducho odmieta stav nutričnej ketózy. Ak ste dodržali všetky ostatné odporúčania, a hladina ketónov je naďalej nízka, je pravdepodobné, že váš organizmus namiesto prechodu do ketózy radšej spomalil metabolizmus, a takýmto spôsobom sa "zachránil" pred subjektívne pociťovaným "umieraním od hladu". Príčiny odmietnutia ketózy nie sú z biochemického hľadiska známe, avšak dejú sa len v ojedinelých prípadoch. Ak sa necítite zle (resp. ak sa cítite dobre :), ani nepozorujete žiadne vedľajšie účinky, môžete sa o prechod do ketózy pokúšať aj dlhšiu dobu. Je vhodné pokúšať sa o rozbehnutie metabolizmu prostredníctvom zvýšeného príjmu tukov. Vysoká spotreba zeleniny zabezpečí vysoký príjem vitamínov a minerálov, čo je opäť signál pre váš organizmus, že sa nemusí obávať "hladomoru".
Alternatívne je možné na pár týždňov (alebo mesiacov) prejsť na klasické paleo s vyšším obsahom sacharidov, a o prechod do ketózy sa pokúsiť opäť neskôr.

Odborné aj praktické informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Stephen Phinney, Jeff Volek: The Art and Science of Low Carbohydrate Performance, 2012, Eric H. Kossoff M.D., John Freeman, Zahava Turner, James Rubenstein: Ketogenic Diets: Treatments for Epilepsy and Other Disorders, 2011, Eric C. Westman, Stephen Phinney, Jeff Volek: The New Atkins for a New You, 2010