Vyhľadávanie
Liečba chrípky a sezónnych infekčných ochorení
Chrípke, prechladnutiu a sezónnym virózam je možné úplne sa vyhnúť: úpravou stravy a životným štýlom, bez očkovania, bez liekov. V prípade, že ochorenie prepukne, je možné ho zvrátiť v poslednej chvíli, prípadne jeho priebeh extrémne urýchliť prostredníctvom špecifickej úpravy stravy a bežne dostupných potravín a prípravkov. Aj vy môžete patriť k (zatiaľ) marginálnej časti populácie, ktorej sa chrípka netýka. PDF na stiahnutie.
Je možný život bez chrípky?
Prevencia a zrýchlená liečba chrípky podľa metodiky a klinických skúseností Paleo centra.
Vedeli ste...?
Na Slovensku ročne ochorejú na chrípku 2 milióny ľudí. Na choroby z prechladnutia ochorie každý dospelý stredoeurópan v priemere raz ročne, deti až 5-10 krát do roka. Priaznivci moderného paleo stravovania nemávajú tieto ochorenia takmer vôbec. |
Hovorí sa, že „Chrípka bez liečby trvá dva týždne, s liečbou 14 dní". Špecifickou zmenou stravy je možné zredukovať liečbu prepuknutého ochorenia z 2 týždňov len na 36-48 hodín. |
Vitamín D zohráva kľúčovú rolu v prevencii vírusových ochorení dýchacích ciest. Až dve tretiny populácie majú nedostatok vitamínu D, ďalšia veľká časť má jeho hladiny na dolnej úrovni normy. Na vybudovanie dostatočných zásob vitamínu D nestačí 2-týždňová dovolenka pri mori. |
Nárazové vysoké dávky vitamínu C dokážu veľmi účinne zvýšiť schopnosť organizmu bojovať s vírusmi a dokážu v poslednej chvíli vírusové ochorenia zvrátiť. Málokto však pozná princípy správneho užívania vitamínu C pri predchádzaní chrípke. |
Alicín, ktorý sa prirodzene nachádza v cesnaku a cibuli je silné a širokospektrálne prírodné antibiotikum, ktoré dokáže vírusovú infekciu zastaviť, resp. výrazne skrátiť jej trvanie. Pri liečbe prírodnými antibiotikami je potrebné dodržať konkrétne pravidlá. |
Zvýšenie imunity je jedným z najčastejšie pozorovaných a merateľných prínosov optimalizovanej stravy. Vyše dve tretiny opýtaných v našom prieskume uviedlo, že ich imunita sa zlepšila (strana 11, výsledky prieskumu).
Schopnosť vášho organizmu bojovať s vírusmi môžete ovplyvniť vy sami. Nemusíte sa zmieriť s tým, že raz do roka respiračná viróza príde na každého. Je to síce bežné, no nemusí to tak byť.
Pripravili sme pre vás konkrétne odporúčania, ako na to. 1. Ako účinne, systematicky a dlhodobo posilniť imunitný systém, 2. čo robiť, keď sa už predsa objaví prvý náznak ochorenia (bolesť v hrdle, nádcha, teplota a pod.), a 3. ako minimalizovať trvanie a závažnosť prejavov ochorenia v prípade, že sa vám ho nepodarí pri nástupe zvrátiť.
1. Dlhodobá prevencia
1.1 Obmedzenie sacharidov a antinutrientov
Zvykli sme si, že pár krát do roka každého z nás chytí chrípka, prechladnutie, viróza. Zmena stravy dokáže zefektívniť schopnosť nášho tela bojovať s bežnými vírusmi.
Viac |
Ako funguje imunita a čo ju oslabuje? Naše biele krvinky si vedia poradiť s mnohými bežnými vírusmi, pokiaľ ich neblokuje prebytočná hladina krvnej glukózy. Znížením príjmu sacharidov umožníte vášmu organizmu efektívnejšie eliminovať vírusy spôsobujúce sezónne prechladnutia a chrípkové ochorenia. Pri dennej konzumácii nadmerného množstva sacharidov sa do krvi dostáva nadbytok glukózy, ktorú organizmus nestihne efektívne využiť. Krvná glukóza okrem toho približne 5 až 6 hodín po strávení začína blokovať funkciu bielych krviniek, prirodzených strážcov organizmu. Toto oslabenie sa deje prostredníctvom mechanizmu nazývaného kompetitívna inhibícia, pri ktorom nadbytočná glukóza bráni vitamínu C vstúpiť do bielej krvinky. Biela krvinka potom nie je schopná plniť svoju funkciu - brániť organizmus pred cudzími mikroorganizmami (vitamín C si môžete predstaviť ako chemickú zbraň, ktorú biela krvinka používa pri likvidácii nepriateľských vírusov). Vplyv nízkosacharidovej stravy s vysokým obsahom antioxidantov a vitamínov na imunitu Znížením spotreby sacharidov sa prestáva blokovať funkcia bielych krviniek, zvýšením príjmu zeleniny a ovocia sa do organizmu - a následne aj do bielych krviniek - začína dostávať významne vyššie množstvo vitamínu C. Tieto dve zmeny majú za následok zvýšenie imunity organizmu - prudko stúpa odolnosť voči vírusom a baktériám. Pri stravovaní sa podľa princípov moderného palea sa dá veľmi často pozorovať minimalizácia výskytu sezónnych chrípok, prechladnutí alebo častých herpesov. Upozornenie: Imunitný systém oslabuje akýkoľvek škrob alebo cukor, dokonca aj ten v zeleninovej či ovocnej šťave. Cukor sa vo vysokých koncentráciách nachádza aj v mede a väčšine sirupov proti kašľu. Medzi potraviny s vysokým pomerným obsahom sacharidov nepatria len tie, ktoré sladko chutia, ale napríklad aj chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky a ďalšie. Ak nemáte predstavu o tom, koľko sacharidov obsahujú bežné potraviny, viac si o tom môžete prečítať tu. Ak chcete aby váš jedálniček obsahoval optimálne množstvo sacharidov a vysoké množstvá vitamínov a antioxidantov, jeho zloženie by sa malo čo najviac podobať tomuto názornému rozdeleniu: Okrem vysokého príjmu sacharidov našu imunitu oslabujú (z pohľadu zloženia stravy) aj ďalšie látky, tzv. antinutrienty. Antinutrienty sú látky, ktoré majú negatívny vplyv na trávenie alebo nežiadúcim spôsobom ovplyvňujú metabolizmus a vstrebateľnosť živín. Z dlhodobého hľadiska dokážu (okrem iného) tiež postupne narúšať stenu tenkého čreva. Zvýšená priepustnosť tenkého čreva následne umožní nedostatočne strávenej potrave alebo cudzorodým látkam preniknúť ďalej do organizmu. Okrem pridaných antinutrientov (napr. potravinárske chemické prísady, pesticídy a pod.) obsahujú niektoré potravinové kategórie relatívne vysoké množstvá „prirodzených" antinutrientov (napr. lektíny, fytáty - sú výrazne zastúpené v obilninách, strukovinách). Štatisticky najvýznamnejší negatívny vplyv na imunitu bol zatiaľ preukázaný pri gluténe (lepok, patrí do skupiny lektínov). Priepustnosť čreva negatívne ovplyvňuje aj konzumácia alkoholu a niektorých liekov. Viac o syndróme priepustnosti čreva, symptómoch, prevencii a liečbe, si môžete prečítať napríklad v knihe Syndróm trávenia a psychológie. Pokiaľ je pre vás téma nízkosacharidovej stravy a problematických látok v potrave nová, viac sa dozviete v knihe Moderné paleo. Ak nemáte čas čítať knihu, a chcete vyskúšať ako táto strava chutí, objednajte si paleo v krabičkách. Dodržanie nízkosacharidovej / autoimunitnej stravy je ešte dôležitejšie v prípade, ak už na vás „niečo lezie" alebo už ochorenie prepuklo. |
1.2 Vitamín D
Vitamín D je protizápalová látka - vitamín, ktorý hrá (okrem iného) významnú rolu v prevencii chrípky a nádchy. Z našich klinických skúseností vyplýva, že až 80 percent pacientov má hladiny vitamínu D dlhodobo na spodnej hranici normy alebo pod normou. U ľudí s poruchami imunity laboratórne testy vždy preukážu nedostatok tohto životne dôležitého vitamínu.
Vitamín D si telo vyrába samo, potrebuje však k tomu dva nevyhnutné predpoklady
Najlepší spôsob budovania dostatočných zásob vitamínu D je prostredníctvom dlhotrvajúceho pobytu vonku, počas postupného opaľovania sa, v zime v soláriu. Princípy správneho opaľovania sa:
Pri dodržaní týchto princípov sa nespálite, navyše si vybudujete si dostatočné zásoby vitamínu D. Alternatíva: pokiaľ sa nemôžete opaľovať, vitamín D je možné na - základe vyšetrenia jeho hladiny v krvi - užívať ako doplnok, napríklad v kvapkovej forme. Upozornenie: zásoby vitamínu D sa budujú dlhodobo, nie je možné ho narýchlo doplniť v prípade už začínajúcej virózy. Užívanie vitamínu D je potrebné konzultovať s lekárom, nakoľko jeho predávkovanie (aj keď je vysoko nepravdepodobné), môže byť nebezpečné. Hladinu vitamínu D je vhodné systematicky monitorovať odbermi krvi. |
1.3 Otužovanie
V súčasnosti robia ľudia všetko pre to, aby sa chladu vyhli. Teplo sa obliekame, kúrime, minimalizujeme pobyt vonku počas zimných mesiacov. Oberáme sa tým o prirodzený zdravotný benefit, ktorý adaptácia na chlad so sebou prináša. Adaptácia na chlad umožňuje optimalizáciu metabolizmu tukov a zohráva dôležitú úlohu v prevencii zápalových ochorení prostredníctvom omega 3 mastných kyselín. Keď sa totiž vystavíme chladu, umožňíme tým omega 3 mastným kyselinám efektívnejšie preniknúť bunkovou membránou - t.j. nestačí omega 3 prijať v strave, dôležitejšie je umožniť telu omega 3 využiť - dopraviť do buniek. Telo za istých podmienok dokáže veľmi efektívne samoregulovať pomery a využitie omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Omega 3 mastné kyseliny majú protizápalový účinok a a zvyšujú obranyschopnosť organizmu. Vysoký príjem sacharidov podporuje proces, pri ktorom sa do buniek dostáva veľa omega 6 mastných kyselín, ktoré, na rozdiel od omega 3, pôsobia prozápalovo.
Viac | ||||||
Ľudia, ktorí sa pravidelne a správne otužujú sa zhodujú v tom, že ich celkový zdravotný stav sa zlepšil. Najvýznamnejšie pozitívne zmeny nastávajú okrem iného práve v imunite. Systematické otužovanie sa používa ako efektívna doplnková liečba zápalových ochorení. Otužovanie zlepšuje okrem iného aj náladu, kvalitu spánku, fyzickú výkonnosť, sexuálne zdravie a môže byť navyše spojené s príjemnou socializáciou, otužilecké kluby organizujú pravidelné skupinové otužovacie aktivity. Upozornenie: dlhodobá a mierna tepelná nepohoda nie je otužovanie a nemá spomínané pozitívne zdravotné účinky. Napríklad dlhodobé spanie v chladnej miestnosti imunitu nepodporuje tak efektívne ako systematické skutočné otužovanie. Analogicky je to s vplyvom pohybu na budovanie svalstva, silu a výdrž - hodina prechádzky denne je tiež pohyb, no zďaleka nie taký efektívny ako napríklad intervalový tréning. Ďalší príklad, ležanie na pláži a následné kúpanie je síce príjemné aj zdravé, no zďaleka nemá na krvný obeh a ďalšie životné funkcie taký silný pozitívny vplyv ako saunovanie, pri ktorom je rozdiel teplôt významne vyšší. Nikdy nie je neskoro začať s otužovaním. Aby malo otužovanie želaný efekt, je potrebné poznať základné princípy a dodržiavať niektoré všeobecné pravidlá. Nasleduje stručné zhrnutie zásad otužovania. Ak chcete s otužovaním začať seriózne, odporúčame vám prečítať si o tejto téme viac. Napríklad aj v blogu Martina Chudého alebo v príbehu svetoznámeho „ľadového medveďa", Tima Hofa. Otužovanie v skratke, alebo čo by ste určite mali vedieť skôr ako začnete:
Doplňujúca informácia: Saunovanie je výborným spôsobom relaxu, má pozitívny vplyv na imunitu, náladu, kvalitu spánku, krvný obeh a celkový metabolizmus. Sauna však nie je otužovaním, pri saunovaní prebiehajú iné metabolické procesy ako pri termogenéze chladom. Kľudne môžete praktizovať saunovanie aj otužovanie, ak sa vám to páči J, neodporúčame však tieto dve aktivity kombinovať v rámci jedného dňa. Dôležité upozornenia: Ak trpíte ochorením srdcovocievneho systému, o vhodnosti otužovania sa poraďte s lekárom. Nikdy sa neotužujte počas akútneho zápalu alebo iného prebiehajúceho ochorenia (chrípka, zvýšená teplota). S otužovaním nie je vhodné začať počas tehotenstva. Odporúčame vám vyhľadať otužovací klub vo vašom okolí, skúsenejší vám určite radi poskytnú podporu a pomoc. |
2. Odvrátenie ochorenia pri prvom príznaku
Zatiaľ čo uvedenými preventívnymi aktivitami je možné prakticky úplne eliminovať prechladnutia, reálny život často prináša situácie, v ktorých sa aj tak nakazíme (na firemnej párty sme pojedli a popili viac než je zdravé, málo sme sa vyspali a potom na nás celý deň kýchal prechladnutý kolega). Ak cítite, že na vás niečo „lezie", ochorenie je často možné v poslednej chvíli zvrátiť:
- Okamžitou elimináciou sacharidových potravín a antinutrientov (popísané v predchádzajúcej sekcii).
- Veľmi vysokými dávkami vitamínu C (popis nasleduje).
- Dostatočným spánkom (popis nasleduje).
- Hladovkou alebo aspoň pôstom (popis nasleduje).
2.1 Hodinová terapia vitamínom C
Vo všeobecnosti je známe, že chronický nedostatok vitamínu C vedie k zdravotným komplikáciám a zníženiu imunity. Menej sa však vie o tom, čo tento vitamín dokáže v akútnej liečbe, konkrétne aké sú jeho účinky pri kontrolovanom krátkodobom „predávkovaní".
Viac |
Denná dávka 100mg vitamínu C je minimálna odporúčaná denná dávka nevyhnutná na prevenciu „stredovekých" chorôb typu skorbut. Dá sa získať z bežnej stravy aj v prípade veľmi nezdravého stravovania, preto sa vitamín C ako téma v zdravotníctve v západnom svete v súčasnosti veľmi nerieši. Optimálna denná dávka (ODI - optimal daily intake) je vyššia ako minimálna, je však zároveň veľmi individuálna a jej potreba závisí od faktorov popísaných v úvodnej časti Prevencia (zásoby vitamínu D, odolnosť voči chladu, množstvo sacharidov, a antinutrientov v strave, celkový príjem a zásoby makro a mikronutrientov, a aj od ďalších faktorov (stres, fajčenie). Tolerovateľná denná dávka (ďalej TDD, v angličtine sa používa skratka TUI - tolerable upper limit) sa pohybuje u zdravého dospelého človeka zhruba na hodnote 2000 mg, niektoré najnovšie štúdie uvádzajú až 4000 mg. V prípade akútneho ochorenia môže však stúpnuť TDD až na 10-tisíce miligramov vitamínu C za deň. Ako rozoznať aktuálnu TDD? Veľmi jednoducho: svoju osobnú TDD sme dosiahli, keď nás z vitamínu C preženie. Domáci test TDD vitamínu C: každú hodinu prijmeme 500 mg vitamínu C, ideálne aspoň s malým množstvom potravy. Akonáhle spozorujeme v tráviacom trakte podobné prejavy ako pri hnačke, práve sme dosiahli horný limit TDD pre daný deň. Nie je výnimkou, že pri akútnom nástupe prechladnutia zjete 500 mg vitamínu C každú hodinu a príznaky predávkovania sa vôbec neobjavia. Dávkovanie môžete zvýšiť až do 1000 mg za hodinu. Krátkodobé vysoké dávkovanie vitamínu C Prijatím TDD vitamínu C je možné vo väčšine prípadov zvrátiť začínajúce prechladnutie. Klinické a praktické skúsenosti dokazujú cca 70-percentnú účinnosť. T.j. až 7 z 10 ľudí dokáže „na poslednú chvíľu" odvrátiť ochorenie, pričom šance sa zvyšujú, ak dokážete prvotné príznaky čo najrýchlejšie identifikovať, (u každého sa môžu líšiť) a vitamín C nasadíte ihneď. Pri nasadení vysokých dávok vitamínu C ide doslova o minúty - ak napríklad ráno pocítite mierne škrabanie v hrdle, je neskoro začať s dávkovaním vitamínu C až večer. V prípade, že sa nepodarí prechladnutie zvrátiť v začiatkoch, užívanie TDD C v prvých dňochochorenia dokáže výrazne zjemniť a urýchliť jeho priebeh. Odporúčaný druh vitamínu C: prírodný extrakt (napr. acerola, rakytník, šípky). Bežné syntetické vitamíny sú relatívne agresívne voči tráveniu, hlavne vo veľkých dávkach. Pre účely nárazového dávkovania vitamínom C nie sú vhodné druhy vitamínu C s pomalým uvoľňovaním (môžu seriózne poškodiť tráviacu sústavu). Upozornenia:
|
2.2 Spánok
Ak sa už objavili prvé príznaky prechladnutia, vylúčili sme zo stravy sacharidy, zaradili vysoké dávky vitamínu C, ďalšia vec, ktorú môžeme urobiť, aby ochorenie neprepuklo, je poriadne sa vyspať. Úloha spánku v prevencii je všeobecne známa. Chronický nedostatok kvalitného spánku imunitu oslabuje. V prípade začínajúceho ochorenia je spánok obzvlášť dôležitou zbraňou. Odveké tradičné domáce rady - zaliezť s chrípkou do postele - sú naozaj účinné a ich mechanizmus fungovania postupne dokazuje aj veda. V jednej zo štúdií sa podarilo identifikovať konkrétny proteín, ktorý zvyšuje regeneračné schopnosti organizmu počas spánku.
Viac |
Ak teda pri prvých náznakoch vírusovej infekcie cítite únavu, neviete sa koncentrovať, ste slabí, je to znak toho, že u vás funguje prirodzený signalizačný mechanizmus, ktorým sa telo snaží dosiahnuť kľud potrebný na boj s infekciou. Pri začínajúcich príznakoch ochorenia je možné chrípku v niektorých prípadoch odvrátiť aj bez vitamínu C, len kombináciou dlhého kvalitného spánku s obmedzením stravy, prípadne kompletnou krátkodobou hladovkou (viac o hladovke v ďalšej kapitole). Ak teda cítite, že na vás „niečo lezie" - jedzte už len zeleninu, nadopujte sa vitamínom C (každú hodinu 500 mg) a choďte čím skôr do postele. Dostatok spánku a oddychu je kritický aj počas celého ochorenia, pokiaľ sa vám ho nepodarilo v úvode odvrátiť. Nič nelieči tak účinne, ako spánok. Počas akútnej fázy ochorenia a zvýšenej teploty je úplne prirodzené celý deň „pospávať" J, s vypnutým telefónom, v tichu, zatemnenej miestnosti, a bez výčitiek svedomia, že zameškáte niečo dôležité v pracovnom procese. Je určite lepšie jeden dva dni si dať kompletné voľno než pracovať ďalšie dva týždne so zníženou produktivitou a byť zdrojom nákazy pre ostatných. |
2.3 Hladovka alebo aspoň pôst
Ďalším jednoduchým, bezbolestným a bezplatným spôsobom, ako účinne odvrátiť začínajúce chrípkové ochorenie, je okamžité vylúčenie príjmu potravy. Hovorí sa mu krátkodobá liečebná hladovka. V obmedzení stravy a priebehu ochorenia platí pri akútnych vírusových ochoreniach nepriama úmernosť. Čím menej budeme jesť, tým skôr môžeme vyzdravieť, alebo zvýšiť šancu na odvrátenie ochorenia. T.j. obmedzenie sacharidov je lepšie ako zotrvanie pri bežnej strave, konzumácia len samotnej zeleniny je lepšia ako iba obmedzenie sacharidov, úplná hladovka (s príjmom nesladkých tekutín) je najefektívnešia.
Viac |
Pokiaľ metabolizmus nezaťažíme tráviacimi procesmi, dávame telu šancu nerušene bojovať s vírusmi. Podobne ako s nárazovým predávkovaním vitamínom C, ani liečebná hladovka by nemala trvať viac ako 3 dni. Účinok hladovania sa zväčša prejaví už do 24 hodín. Trojdenný pôst alebo hladovanie nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Zdravý dospelý človek dokáže bez prísunu potravín vydržať omnoho dlhšie ako 3 dni. Upozornenie: hladovka / pôst nie je vhodná pre osoby trpiace anorexiou, tehotné a dojčiace mamičky, a v prípade užívania niektorých liekov. Počas hladovky je dôležitý dostatočný prísun nesladených tekutín. Po ukončení hladovky je vhodný pozvoľný návrat k normálnemu stravovaniu (začať najprv mäsovými a zeleninovými vývarmi, postupne pridávať dusené mäso, zeleninu s dostatočným množstvom tukov). Prechod k pôvodnej strave by mal trvať rovnako dlho, ako trvala samotná hladovka. |
3. Zrýchlenie priebehu a zmiernenie prejavov
Ak sme napriek všetkým opatreniam nestihli prechladnutie odvrátiť v začínajúcej fáze, jeho priebeh môžeme zmierniť a trvanie výrazne skrátiť, ak dodržíme odporúčania z predošlej sekcie a nasadíme liečbu popísanú v tejto kapitole.
Ak už chrípka prepukla, stále platí:
- Obmedzíme sacharidy a antinutrienty v strave, resp. prejdeme na úplnú hladovku.
- Suplementujeme vitamínom C až po TDD
- Veľa veľa spíme, resp. aspoň ležíme v posteli.
Priebeh a trvanie skrátime pomocou nasledovných odporúčaní:
3.1 Bylinkové čaje
Asi každý má na sebe odskúšané, ktoré bylinkové čaje mu najlepšie zaberajú počas ochorenia. Voľba čaju závisí od druhu a akútnych symptómov - skorocelový čaj je účinný proti kašľu, zázvorový čaj je dobrý na zapálené hrdlo, bazový čaj na teplotu a vypotenie. O výbere najvhodnejšieho čaju a o jeho dávkovaní sa vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom.
Viac |
Upozornenie: väčšina bežne dostupných sirupov (napr. skorocelový sirup proti kašľu) nie je kvôli vysokej koncentrácii sladidiel a sacharidov vhodná. Ako sme vysvetlili skôr, sacharidy blokujú funkciu bielych krviniek, t.j. sladké sirupy síce môžu zmierniť príznaky a bolesť, v konečnom dôsledku však negatívne ovplyvňujú trvanie ochorenia. To isté platí aj pre rôzne sladené aromatické pastilky, aj v prípade, že obsahujú „len prírodné" účinné látky z liečivých rastlín. |
3.2 Prírodné antibiotiká
Cesnak a cibuľa sú bežnou súčasťou „babských" receptov pri chrípke a prechladnutí. Okrem vysokého obsahu minerálov a vitamínov je v nich účinnou látkou alicín, prírodné antibiotikum. Alicín je účinný len v surovom stave - t.j. kým cesnak štípe. Alicín sa teplom neutralizuje a prestáva účinkovať.
Viac |
Upozornenie: alicín je skutočne antibiotikum (aj keď je voľnopredajné v supermarkete), vrátane všetkých potenciálnych negatívnych vedľajších účinkov. Vyššia spotreba surového cesnaku relatívne často vedie k narušeniu črevnej mikroflóry (ako je to bežné aj pri iných antibiotikách) a súvisiacemu zhoršeniu trávenia. Extrémne vysoké dávky surového cesnaku môžu reálne poškodiť sliznice v tráviacom ústrojenstve. Ak sa rozhodnete svoju liečbu podporiť týmto účinným antibiotikom, dodržujte nasledujúce odporúčania:
Cesnaková antibiotická kúra je v niektorých prípadoch veľmi účinná doplnková liečba, ale v prípade že nezaberie do 24 hodín, je vhodnejšie navštíviť lekára. Po ukončení cesnakovej kúry je vhodné obnoviť zdravú črevnú mikroflóru. Na tento účel je vhodná napríklad 100-percentná ovčia bryndza (stačí lyžička bryndze s každým jedlom, až do ústupu tráviacich problémov). |
3.3 Voľnopredajné lieky
Metodika Paleo centra je symbiózou doplnkovej liečby stravou a modernej medicíny. V žiadnom prípade neodporúčame kategorické vyhýbanie sa medikamentóznej liečbe, pokiaľ je indikovaná. Naše klinické skúsenosti preukazujú, že farmakologická liečba je účinnejšia, pokiaľ je podporená vhodnou stravou. Aj bežné prechladnutie je potrebné dostatočne vyliečiť.
Viac |
Pokiaľ sú teda prejavy chrípky silné a nepodarilo sa ich dostatočne zmierniť vyššie vymenovanými opatreniami, je vhodné zaradiť do liečby aj niektoré prípravky určené na chrípkové ochorenia. V kombinácii s upravenou stravou, vitamínom C, spánkom, (prípadne konzumáciou cesnaku) sú tieto liečivá účinnejšie a dokážu úplné vyliečenie urýchliť. Upozornenia:
|
4. Zhrnutie
- Znížte množstvo sacharidov a antinutrientov vo vašom jedálničku. Nejedzte „junk food", sladkosti, nahraďte čo najviac sacharidových príloh zeleninou. Ak sa nechcete zamýšľať nad zložením jedálnička, objednajte si Paleo v krabičkách.
- Dlhodobo si budujte zásoby vitamínu D, ideálne prostredníctvom opaľovania sa a dostatočného prísunu beta-karoténu a stabilných mastných kyselín. V prípade, že sa rozhodnete zásoby vitamínu D zvyšovať výživovými doplnkami, je vhodné ho monitorovať odbermi krvi.
- Skúste sa otužovať, ideálne v rámci otužovacieho klubu vo vašom meste.
- V prípade nastupujúceho ochorenia zvýšte príjem vitamínu C až po osobnú hranicu tolerancie.
- Choďte čo najskôr spať. Ak už ochorenie prepuklo, strávte v posteli maximálne množstvo času.
- Pridajte na 24 hodín alebo aj na dlhšie (2-3 dni) hladovku.
- Pridajte bylinkové čaje podľa akútnych symptómov. Vyhýbajte sa sladkým sirupom a pastilkám.
- Ak sa rozhodnete pre prírodné antibiotiká (cesnak), užívajte ich krátkodobo a v rámci možností vždy s jedlom.
- Je v poriadku urýchliť liečbu voľnopredajnými liekmi.
Ak máte ďalšie otázky, kontaktujte nás na info@paleo.sk.
November 2015
Diana Uríčková, MBA
MUDr. Eva Smíšková
Praktické odkazy
Celodenná strava Paleo v krabičkách