Liečba metabolizmu cholesterolu stravou

Objednajte sa Liečba stravou

Vo vyspelých krajinách má takmer každý druhý človek vo veku nad 35 rokov zvýšenú hladinu "zlého" cholesterolu. Hladinu cholesterolu je možné účinne upraviť modernými liekmi. Najvýznamnejší vplyv má však na hladinu cholesterolu strava. Paradoxne, potraviny, ktoré obsahujú cholesterol, sami osebe ešte jeho hladinu nezvyšujú.

 

Čo je cholesterol a prečo ho potrebujeme

Cholesterol je tuková molekula, ktorá sa nachádza v každej bunke ľudského organizmu ako stavebný prvok jej membrány. Z cholesterolu sa vyrábajú dôležité hormóny ako napríklad testosterón, DHEA, kortizol, pregnenolon a estrogén. Cholesterol sa tiež využíva pri tvorbe žlče, ktorá nám umožňuje tráviť tuky. Z cholesterolu si ľudské telo vystavené slnečnému svetlu vytvára vitamín D. Ľudské telo bez cholesterolu nemôže existovať - dospelý človek má vo svojom tele približne 100 gramov cholesterolu. Pečeň ho preto denne vyrába v objeme cca 1,4 gramu, nezávisle na tom, koľko ho zjeme. Nie je preto žiadny dôvod označovať cholesterol ako "zlý" alebo sa mu pri stravovaní vyhýbať.

Prečo sa z cholesterolu stal strašiak

Cholesterol sa v krvi prenáša prostredníctvom tzv. lipoproteínov - typov VLDL, LDL a HDL. Lipoproteíny VLDL slúžia na prepravu triglyceridov a cholesterolu z pečene do cieľových tkanív. Po „vyložení nákladu" sa VLDL menia na LDL typu A. Tieto lipoproteíny sú prevažne neškodné aj pri vysokom objeme v krvi.

Pri vysokej produkcii triglyceridov (spôsobenej vysokým podielom sacharidov v strave, alebo stredným podielom sacharidov a vysokým podielom tukov) sa produkuje vyšší objem lipoproteínov LDL, z ktorých je významná časť vyprodukovaná ako tzv. typ B. Lipoproteín LDL-B je v porovnaní s typom A menší, má tendenciu sa zachytávať v stenách ciev a následne oxidovať, čím vytvára drobné zápalové ložiská.

Na tento signál reagujú tzv. makrofágy (špeciálny druh bielych krviniek - požierače chorých tkanív), ktoré na poškodenom mieste pohltia zoxidovaný lipoproteín LDL-B. V prípade, že takýchto zoxidovaných molekúl je priveľa, presýtené makrofágy sa zmenia na bunky penového charakteru a nalepia sa na okolité tkanivá. Týmto spôsobom ich ešte viac poškodia, čím priťahujú ďalšie makrofágy, ktoré sa ďalej nabaľujú na okolité tkanivá. Takýmto procesom sa cievy postupne upchávajú.

Ako liečiť hypercholesterolémiu a upchaté cievy

Vysokú tvorbu nestabilných lipoproteínov typu LDL-B dokážeme znížiť prostredníctvom obmedzenia sacharidov v strave. Nižšia tvorba prebytočnej krvnej glukózy vedie k zníženej tvorbe triglyceridov a "zlých" lipoproteínov typu LDL-B.

O systematickej liečbe hypercholesterolémie sa poraďte s naším lekárom. Na základe vášho zdravotného stavu a krvných výsledkov vám vypracujeme individuálny nutričný plán.

Objednajte sa teraz, napíšte na info@paleo.sk