Čo je vlastne optimálna potrava?

Čo hovorí
encyklopédia?

Čo hovorí
štatistika?

Čo hovoria
archeológovia?

Čo hovoria
úspešné diéty?

... a čo hovorí
vaše telo?

V priebehu posledných 50 rokov vzniklo medzi neuveriteľným množstvom krátkodobých a polofunkčných diét aj zopár tých funkčných, udržateľných, ktoré sa dajú praktizovať dlhodobo bez vážnych zdravotných následkov. Od Atkinsa až po Dukana - pozorným skúmaním týchto "funkčných" diét natrafíme na určité opakujúce sa vzorce a pravidlá, ktoré nám indikujú, ako by mala vyzerať optimálna ľudská diéta. Náš podrobný prehľad si môžete pozrieť tuto, avšak v skratke sú spomínané pravidlá nasledovné:

Vo všeobecnosti sa za najvhodnejšie potraviny považujú:
- zelenina
- mäso
- živočíšne tuky
- bezpečné rastlinné tuky (olivy, avokádo, kokos)

Za otázne potraviny, ktoré je nutné individuálne otestovať alebo obmedzovať, sa vo všeobecnosti považujú:
- orechy
- ovocie
- fermentované mliečne výrobky (syr, jogurt, ...)
- bielkovinové výrobky z obilnín a strukovín (tofu, seitan, ...)
- solanínová zelenina (paprika, paradajka)
- zemiaky

Potraviny, ktoré nie sú odporúčané:
- rafinované potraviny (múka, cukor, rastlinné oleje)
- obilniny
- strukoviny
- nefermentované mliečne výrobky