Čo je vlastne optimálna potrava?

Čo hovorí
encyklopédia?

Čo hovorí
štatistika?

Čo hovoria
archeológovia?

Čo hovoria
úspešné diéty?

... a čo hovorí
vaše telo?

Poznáte názor encyklopédie, viete čo zistili štatistické prieskumy a archeológovia, poznáte všeobecné pravidlá úspešných diét. Reálne je však dôležitá len jedna vec - čo na to všetko povie váš organizmus. Vyhovuje mu mäsová a rastlinná strava, reaguje negatívne na lepok, strukoviny alebo mliečne výrobky?

Na to, aby ste všetky vymenované teórie otestovali, nemusíte podstupovať zložité lekárske vyšetrenia. Nevhodnosť rôznych potravín dokonca súčasná lekárska veda väčšinou ani nedokáže otestovať (rozborom krvi dokáže vyšetriť len silno alergické reakcie). Na to, aby ste v praxi zažili reakcie vlastného organizmu na problematické potraviny, máte dve možnosti:

  1. aspoň na mesiac vyskúšať ktorúkoľvek formu paleo,
  2. alebo individuálne otestovať potraviny prostredníctvom domáceho potravinového testu.

Oceníme, ak nám o výsledku dáte vedieť (napr. formou komentáru pod týmto článkom).

Odborné informácie v článku vychádzajú z nasledujúcich zdrojov: Stephen Phinney, Jeff Volek: The Art and Science of Low Carbohydrate Performance, 2012, Eric C. Westman, Stephen Phinney, Jeff Volek: The New Atkins for a New You, 2010, Joan Matthews Larson: Depression-Free, Naturally, 2011, Chris Kresser: Personal Paleo Code, 2011