Návrat k prirodzenej chuti

Návaly zvláštnych chutí tehotných žien sú v našej civilizácii asi posledným dôkazom toho, že organizmus si vie vypýtať, čo potrebuje. Žiaľ, ak ho dlho nepočúvame, túto svoju schopnosť stráca. Tehotenstvo je stav, keď telo zapína všetky možné signalizačné mechanizmy, lebo ochrana plodu je najväčšou prioritou. Väčšina tehotných žien potvrdzuje, že sa im doslova zo dňa na deň zhnusil alkohol alebo cigarety. Ak to telo dokáže v krajných situáciách, prečo to nerobí stále?

Preto, lebo si zvyklo, že jeho signály ignorujeme. Ignorujeme a navyše ho „oblbujeme“. Chuťové poháriky na jazyku reagujú na sladkú chuť asi tak, akoby nám hovorili mňam, ešte, ešte, viac. Cukor je v prírode vzácny, a preto ho bolo v minulosti najlepšie zjesť všetok, ktorý bol k dispozícii. A tak dodnes denne vďaka cukrom v potrave (a ďalším neprirodzeným dochucovadlám) počúvame „mňam, ešte“ napriek tomu, že jedlo, ktoré tento ohlas vyvoláva, je okrem kalórií chudobné úplne na všetko. Jeme málo vitamínov, málo minerálov, málo čerstvej potravy plnej enzýmov. Spomeňte si, kedy ste naposledy dostali neodolateľnú chuť na reďkovku?navrat chuti

Naše telo si veľmi dobre pamätá, ktoré potraviny mu robia dobre, teda naozaj dobre, nielen na jazyku. Ak jeme všetko, konkrétne veľké množstvo technologicky spracovaných potravín (v angličtine sa im hovorí processed food), a stravu bohatú na sacharidy, telo časom stráca schopnosť dať nám dostatočne silné a jasné signály, na čo má chuť. A stane sa to, čo väčšina z nás dôverne pozná. Napriek akémukoľvek predsavzatiu sa prejeme niečoho, čo nám nerobí dobre, priberá sa z toho, resp. zväčša oboje. Dobrou správou je, že organizmus, ktorý prijíma aspoň pár týždňov či mesiacov kvalitnú, vyváženú stravu, si dokáže obnoviť schopnosť dávať jednoznačné signály. Jednoducho, ak budete jesť to, čo je nutrične bohaté a prirodzené, nebudete mať chuť na „hlúposti“. A ešte lepšou správou je, ak si ich občas aj dáte, nebudú vám chutiť tak ako predtým a hádam vám z nich dokonca bude aj trochu zle. Takže po návrate k prirodzenej a optimálnej strave sa aj epizódky (nájazd na tortu, pizzu a podobne) stanú zriedkavejšími.

Pri strave bohatej na zeleninu, tuky a bielkoviny je úžasné pozorovať, ako sa chute vyvíjajú. Čoraz menej sa vám bude žiadať pridávať do jedla rôzne dochucovadlá. Čerstvé kvalitné jedlo má presvedčivú a bohatú chuť. Určite ste už počuli profesionálnych šéfkuchárov hystericky bojovať proti vegete. Keď si doprajete pôžitok z paradajok dopestovaných v našich záhradách, bude vám predstava dochutenia zeleninového šalátu octom pripadať obludná. Chuťové poháriky  sa našťastie dokážu o pár týždňov či mesiacov spamätať a začnú opätovne plniť svoju úlohu. Poskytnú vám okamžitú spätnú väzbu, či to, čo ste si práve vložili do úst, vaše telo naozaj potrebuje.