Benefity paleo výživy

Paleo výživa ako stravovací systém existuje približne od roku 2002, kedy jej hlavné princípy sformuloval americký profesor Loren Cordain. Odvtedy na "paleo" prešli desaťtisíce ľudí po celom svete, mnohí so skutočne zázračnými výsledkami. Nasledujúca tabuľka obsahuje stručný popis najznámejších benefitov paleo výživy:

Zníženie telesnej hmotnosti a tuku
Znižovanie zásob tuku je možné dosiahnuť veľmi jednoducho - obmedzením tvorby inzulínu. To dosiahnete tak, že znížite príjem sacharidov v potrave. Nie je potrebné sa trápiť ani obmedzovať žiadnou diétou. Viac info ...
Efektívny manažment hladu
Intenzívneho a častého hladu sa môžete ľahko zbaviť zvýšením príjmu tukov a znížením príjmu sacharidov. Tuk je pre ľudský organizmus stabilný a spoľahlivý zdroj energie, ktorý úplne eliminuje negatívne skúsenosti s hladom. Viac info ...
Návrat k prirodzenej chuti

Návaly zvláštnych chutí tehotných žien sú v našej civilizácii asi posledným dôkazom toho, že organizmus si vie vypýtať, čo potrebuje. Žiaľ, ak ho dlho nepočúvame, túto svoju schopnosť stráca. Viac info ... Tehotenstvo je stav, keď telo zapína všetky možné signalizačné mechanizmy, lebo ochrana plodu je najväčšou prioritou. Väčšina tehotných žien potvrdzuje, že sa im doslova zo dňa na deň zhnusil alkohol alebo cigarety. Ak to telo dokáže v krajných situáciách, prečo to nerobí stále? Preto, lebo si zvyklo, že jeho signály ignorujeme. Ignorujeme a navyše ho „oblbujeme“. Chuťové poháriky na jazyku reagujú na sladkú chuť asi tak, akoby nám hovorili mňam, ešte, ešte, viac. Cukor je v prírode vzácny, a preto ho bolo v minulosti najlepšie zjesť všetok, ktorý bol k dispozícii. A tak dodnes denne vďaka cukrom v potrave (a ďalším neprirodzeným dochucovadlám) počúvame „mňam, ešte“ napriek tomu, že jedlo, ktoré tento ohlas vyvoláva, je okrem kalórií chudobné úplne na všetko. Jeme málo vitamínov, málo minerálov, málo čerstvej potravy plnej enzýmov. Spomeňte si, kedy ste naposledy dostali neodolateľnú chuť na reďkovku?

Naše telo si veľmi dobre pamätá, ktoré potraviny mu robia dobre, teda naozaj dobre, nielen na jazyku. Ak jeme všetko, konkrétne veľké množstvo technologicky spracovaných potravín (v angličtine sa im hovorí processed food), a stravu bohatú na sacharidy, telo časom stráca schopnosť dať nám dostatočne silné a jasné signály, na čo má chuť. A stane sa to, čo väčšina z nás dôverne pozná. Napriek akémukoľvek predsavzatiu sa prejeme niečoho, čo nám nerobí dobre, priberá sa z toho, resp. zväčša oboje. Dobrou správou je, že organizmus, ktorý prijíma aspoň pár týždňov či mesiacov kvalitnú, vyváženú stravu, si dokáže obnoviť schopnosť dávať jednoznačné signály. Jednoducho, ak budete jesť to, čo je nutrične bohaté a prirodzené, nebudete mať chuť na „hlúposti“. A ešte lepšou správou je, ak si ich občas aj dáte, nebudú vám chutiť tak ako predtým a hádam vám z nich dokonca bude aj trochu zle. Takže po návrate k prirodzenej a optimálnej strave sa aj epizódky (nájazd na tortu, pizzu a podobne) stanú zriedkavejšími.

Pri strave bohatej na zeleninu, tuky a bielkoviny je úžasné pozorovať, ako sa chute vyvíjajú. Čoraz menej sa vám bude žiadať pridávať do jedla rôzne dochucovadlá. Čerstvé kvalitné jedlo má presvedčivú a bohatú chuť. Určite ste už počuli profesionálnych šéfkuchárov hystericky bojovať proti vegete. Keď si doprajete pôžitok z paradajok dopestovaných v našich záhradách, bude vám predstava dochutenia zeleninového šalátu octom pripadať obludná. Chuťové poháriky  sa našťastie dokážu o pár týždňov či mesiacov spamätať a začnú opätovne plniť svoju úlohu. Poskytnú vám okamžitú spätnú väzbu, či to, čo ste si práve vložili do úst, vaše telo naozaj potrebuje.

Nárast životnej energie a výkonnosti
Útlmy po jedle a kolísanie energie v priebehu dňa je možné veľmi ľahko odstrániť znížením príjmu sacharidov. Prestane tak kolísať hladina krvného cukru, čo povedie k prudkému nárastu a stabilizácii vašej životnej energie. Viac info ...
Zvýšená odolnosť voči vírusom
Vaše biele krvinky si vedia poradiť s každým vírusom, pokiaľ ich neblokuje zbytočne vysoká krvná glukóza. Znížením príjmu sacharidov sa navždy zbavíte sezónnych prechladnutí a drobných vírusových ochorení. Viac info ...
Zvýšená odolnosť voči plesniam a kvasinkám Váš organizmus sa dokáže efektívne zbaviť prebujnelých mikroorganizmov, pokiaľ ich zbytočne "neprikrmujete" vysokou krvnou glukózou. Znížením sacharidov v potrave sa dokážete zbaviť bežných plesňových a kvasinkových ochorení. Viac info ...
Zvýšenie produkcie omladzovacích hormónov
Znížením spotreby sacharidov získavate k dispozícii viacej omladzovacích hormónov, ktoré navyše nie sú blokované inzulínom, a dokážu tak ešte efektívnejšie regenerovať tkanivá vášho organizmu. Efekt „omladnutia“ je pri paleo strave veľmi častý. Viac info ...
Zlepšenie kvality pleti
Zlepšenie kvality pleti je jedným z najčastejšie udávaných výsledkov paleo výživy. Zvýšenie zásob omladzovacích hormónov a obrovský nárast v príjme antioxidantov zabezpečia vyhladenie vrások, zvýšenie pružnosti pokožky a odstránenie akné. Viac info ..
Dramatický nárast v kvalite stravy
Paleo strava je pravdepodobne nutrične najkvalitnejší druh ľudskej výživy. Nezaťažuje organizmus a poskytuje mu kompletnú škálu potrebných nutrientov - kvalitné bielkoviny, vyvážené mastné kyseliny a astronomické hodnoty vitamínov a minerálov. Viac info ...
Eliminácia tráviacich problémov
Vylúčením fytátov a gluténu zo stravy môžete už za 24 hodín získať dokonalé trávenie - zmizne nafúknuté brucho, kŕče po obede, pocity nevoľnosti či plynatosť. Bez prítomnosti neolitických potravín budete schopní zjesť neobmedzené množstvo tukov bez akéhokoľvek pocitu nevoľnosti. Viac info ...
Zníženie vysokého tlaku
Znížením príjmu uhľohydrátov sa váš organizmus začne zbavovať draslíku a sodíku, vďaka čomu vám prirodzene, bez užívania liekov, môže klesnúť vysoký krvný tlak. Viac info ...
Prevencia srdcovo-cievnych ochorení Zápalovým srdcovo-cievnym ochoreniam dokážete predchádzať vylúčením rastlinných olejov a obmedzením uhľohydrátov v strave. Znížená tvorba prebytočnej krvnej glukózy a "odolnejší cholesterol" eliminujú vznik zápalových ložísk a upchávanie ciev. Viac info ...
Zníženie vysokého cholesterolu
"Zlý cholesterol" typu LDL-B dokážete zredukovať prostredníctvom zníženia príjmu uhľohydrátov v strave. Tuk a cholesterol v potrave netreba obmedzovať, pri nízkom príjme uhľohydrátov nepredstavujú žiadne zdravotné riziko. Viac info ...
Prevencia cukrovky Znížením príjmu sacharidov zabránite tvorbe prebytočnej krvnej glukózy a nadmernému vylučovaniu inzulínu, ktorý môže viesť k inzulínovej rezistencii a vysileniu pankreasu. Dodatočným obmedzením spotreby rastlinných olejov taktiež prispievate k obmedzeniu inzulínovej rezistencie. Viac info ...
Utlmenie zápalových ochorení Vylúčením prozápalových zložiek potravy, akými sú glutén, lektín, omega 6 mastné kyseliny či uhľohydráty, obmedzíte tvorbu zápalových ložísk vo svojom organizme. Váš imunitný systém tak prestane útočiť na vlastné tkanivá, čím sa môžu zmierniť prejavy rôznych zápalových ochorení. Viac info ...
Eliminácia sezónnych alergií
Vylúčením alergénnych zložiek z potravy môžete utlmiť rôzne alergické reakcie. Podľa medzinárodného prieskumu paleo komunity je jedným z najčastejšie udávaných zlepšení práve odstránenie alergií. Viac info ...
Prevencia civilizačných ochorení

Treba si uvedomiť, že väčšina civilizačných ochorení vzniká roky. Aj tá najideálnejšia zmena stravy nedokáže zázrak na počkanie, no globálne aj lokálne skúsenosti dokazujú, že nutričná ketóza dokáže významne podporiť liečbu rakoviny, sklerózy, Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby. Viac info ...

Nárast svalovej hmoty Znížením spotreby sacharidov dokážete eliminovať kolísanie hladiny krvného cukru a inzulínovú rezistanciu, čím zablokujete glukogeneózu - odbúravanie aminokyselín zo svalstva. Viac info ...
Zrýchlená regenerácia organizmu
Ľudský organizmus sa dokáže veľmi efektívne regenerovať - pomôžete mu najmä znížením príjmu sacharidov v strave, zvýšením kvality aminokyselín a mastných kyselín, ako aj obmedzením problematických látok v potrave. Viac info ...
Zlepšenie ústnej mikroflóry
Obmedzenie sacharidov v potrave veľmi rýchlo zlepší stav ústnej mikroflóry - ráno sa nebudíte s pachuťou v ústach, na jazyku sa nerobí povlak, zároveň prudko klesá pravdepodobnosť vzniku zubného kazu. Viac info ...

 


Články v tejto sekcii boli spracované na základe informácií v knihách a na web stránkach uvedených tu.